Yunnan Tea Tour 2017

Yunnan Tea Tour 2017

 

Beste lezer,

Hieronder vind je informatie over onze aankomende reis naar Yunnan. Om je een goede impressie te geven hoe ik Yunnan, en met name Xishuangbanna, heb ervaren, raad ik je aan mijn twee blogs te lezen. Hier beschrijf ik mijn beleving van dit magische gebied.

Groet, Deirdre

  1. Een buiging voor de oudste theebomen ter wereld (inclusief kort filmpje met uitleg)
  2. Ten zuiden van de wolken: het andere China

Yunnan

Yunnan grenst in het noordwesten aan de Tibetaanse Himalayas en deelt in het zuiden zijn grenzen met Myanmar, Laos en Vietnam.

Door zijn afgelegen ligging, ruwe terrein en vele etnische volken, werd Yunnan ooit beschouwd als een achterlijk gebied dat door Barbaren bewoond werd.

Maar Yunnan is prachtig en zeer kleurrijk. Meer dan de helft van China’s etnische minderheden leeft hier. Er is een grote verscheidenheid – van tropisch regenwoud aan de Mekong River in het zuiden, tot schitterende rijstterrassen in centraal- en zuidoost Yunnan tot hemelhoge, met sneeuw bedekte bergen als je richting Tibet reist. En dan nog de oude dorpen langs de voormalige Tea-Horse Road. Yunnan heeft het allemaal. Men zegt: als je slechts tijd hebt om één provincie in China te bezoeken, dan moet het Yunnan zijn.

P1000923

Yunnan behoorde ooit tot het koninkrijk Dian, dat in de 3e eeuw v. Christus werd gesticht. Het geisoleerde grensgebied kon eeuwenlang weerstand bieden tegen de invloed van de Han-Chinezen. Hierdoor konden lokale culturen bewaard blijven.

De gemiddelde hoogte is 2.000 meter en door de provincie stromen drie belangrijke rivieren, waaronder de beroemdeLancang (Mekong River).

Yunnan wordt gezien als de geboorteplaats van thee. Wilde theebomen van honderden jaren oud bevinden zich nog steeds in de tropische jungle van Xishuangbanna.

Xishuangbanna

Xishuangbanna, beter bekend als Banna, wordt bedekt door tropisch regenwoud, het laatste van China, en herbergt een uiterst gevarieerde flora en fauna: een derde van China’s vogelsoorten komt er voor. Dwars door het gebied stroomt de Lancang, in het Westen bekender als de Mekong River. Lange tijd was Xishuangbanna een van de meest ontoegankelijke gebieden van China. Hoewel de moderne tijd nu ook vat krijgt op dit gebied, is het nog steeds een van de meest achtergebleven gebieden van China. De bevolking bestaat voor een derde uit Dai (zie hieronder: de Dai-stam) en nog tal van andere minderheden. De meeste mensen wonen in dorpjes. De aantrekkingskracht van het gebied schuilt in het reizen tussen de plaatsjes, wandelen op het platteland en trektochten maken in de jungle.

De Dai-stam

De geschiedenis van Xishuangbanna is de geschiedenis van de Dai. Volgens een Dai-legende is Xishuangbanna enkele duizenden jaren geleden ontdekt door Dai-jagers die een gouden hert najaagden.

Oorspronkelijk komen de Dai (Vrijheid) uit Oost-China. In de 13e eeuw werden zij door de Mongolen naar het zuiden verdreven. In 1570 voerde de Dai-koning Dao Yinmeng hervormingen door en verdeelde zijn rijk in 12 administratieve leengebieden. Hiervan is de naam Xishuangbanna (oorspronkelijke Thaise naam Sip Sawng Panna = 12 rijstdistricten) afkomstig. Er zijn drie groepen Dai: de Water Dai, de Droge Dai en de Bloemgordel Dai. Behalve een onderscheid in kleding en tradities is er ook een sociaal onderscheid. De Water-Dai bijvoorbeeld wonen bij de rivieren, hebben de beste grond en een hogere status. Ze zijn te vinden in Thailand, Laos, Myanmar en Vietnam. In China leven zij vooral in Xishuangbanna. De Dai hebben een eigen, geschreven taal die sterk verwant is met de dialecten van Noord-Thailand en Laos. De Dai in al deze landen hebben een gemeenschappelijke cultuur, die stoelt op het theravadaboeddhisme (in de rest van China overheerst de mahayanastroming). De Dai staan bekend als kundige boeren.

De traditionele paalwoningen van de Dai worden gemaakt van bamboe en hout, Hierdoor hebben zij geen last van de vochtige grond en bovendien bieden ze bescherming tegen wilde dieren.

Yunnan Pu’er Thee

Yunnan is de geboorteplaats van de thee en beroemd om de Pu’er. Wat is Pu’er? Pu’er (soms ook gespeld als Puer of Pu’erh) komt altijd uit de provincie Yunnan, is gemaakt van de Da Ye Zhong (Yunnan big leaf variëteit) en is een post-gefermenteerde thee. De Da Ye varieteit is een varieteit van de Camellia Sinensis Assamica. Zoals de naam al zegt, heeft de plant of struik een veel groter blad dan de meeste theevarieteiten. De plant begint als een struik, maar kan uitgroeien tot een flinke boom van honderden jaren oud. Deze oude bomen worden ook wel arbor trees of gushu trees genoemd.

P1000726

Belangrijke opmerking vooraf:
De ervaring leert dat plannen in China onderhevig zijn aan verandering. Flexibiliteit is essentieel, vooral op het platteland waar weinig buitenlanders ons voorgingen. Het kan daarom gebeuren dat programma onderdelen worden verwisseld of geruild. Ook het andere klimaat en de andere keuken en eetgewoonten kunnen om aanpassing vragen. Je maakt een rondreis door deels betrekkelijk vochtige en deels bergachtige gebieden. De dagen kunnen lang zijn, want we willen je zo veel mogelijk laten zien. Wees bereid te lopen; een goede conditie is een vereiste voor een avontuurlijke reis door deze regio.


Programma per dag


Dag 1 (19 april) Kunming-Jinghong (Xishuangbanna)

Aankomst vanuit Amsterdam in Kunming (China) in de middag. In de vooravond vliegen we naar Jinghong, the City of Dawn in de lokale Dai taal , de hoofdstad van het tropische Xishuangbanna. Jinghong ligt op de oever van de Lancang (de Mekong River) op 560 meter hoogte. De stad is gesticht in de 12e eeuw door de Dai-krijgsheer Dazhen. Het tempo ligt er laag en het is een gezellige laid-back stad.

Overnachting in een lokaal stadshotel, dichtbij de Mekong River.


Dag 2 (20 april) Jinghong (Xishuangbanna)

Na het ontbijt zijn we uitgenodigd in de tea shop van Mr Zhang. Mr Zhang is afgestudeerd aan de Anhui Agriculture University met thee als hoofdrichting. Hij is geboren in een theefamilie en runt het familiebedrijf in Jinghong. Vandaag krijgen we van hem een introductie en deelt hij de basiskennis over Pu’er met ons.

Overnachting in Jinghong.


Dag 3 (21 april) Mengwang Tea Factory – Puer City (Simao)

In de ochtend rijden we naar het noorden, richting Dadugang (ongeveer twee uur), waar we zullen verblijven bij de Mengwang Tea Factory op de grootste ‘terrace tea’ plantation van Xishuangbanna. De Mengwang Tea Plantation ligt dicht bij bosgebied waar ook enkele koffieplantages te vinden zijn.In de ochtend zijn we uitgenodigd om thee te plukken met de lokale boeren en bestuderen we Pu’er thee met de eigenaar van de theefabriek. Deze fabriek, die privé eigendom is, heeft ongeveer 2.000 MU aan theeplantage en 300 MU aan koffie! (1,5 MU = 1 hectare).

s’ Middags rijden we naar Puer City (ongeveer twee uur). Puer City ligt in zuidwest Yunnan, ten noorden van Xishuangbanna. De naam Puer dateert uit 1729 werd veranderd in Simao in 1950 na de Communistische Revolutie. In 2007 kreeg de stad zijn oude naam – Puer – terug. Puer City is het middelpunt van Yunnan’s bloeiende thee industrie.

Overnachting in Puer City.


Dag 4 (22 april) Puer City and Nakeli (Xishuangbanna)

Vandaag vertrekken we op tijd voor een flinke wandeling. We maken een tocht langs de oorspronkelijke Tea Horse Road van Puer City naar Nakeli, een belangrijke theehandelspost sinds de Tang Dynastie.

Na de lunch keren we terug naar Puer City. Weg van de plantages, in het hart van Puer City, de basis van de provincie’s oude theemarkt, bezoeken we de Cha Yuan (bron van de thee) markt. Dit is waar de Pu’er thee zijn naam aan ontleent. Vanuit Puer City werd thee verspreid naar Tibet en zuidoost-Azie over de tea horse handelsroutes. Vanwege het ruige terrein van Yunnan was het nodig om de thee efficiënt te verpakken. Daarom werden samengeperste theecakes in papier gewikkeld en in stapels/pakketjes van zeven vastgemaakt om zo te vervoeren. Dit is de reden dat sommige Pu’er cakes Qi Zi Bing, letterlijk Zeven Stuks Cake worden genoemd.  Het verplaatsen van  de thee door het vochtige regenwoud over de lange ruige handelsroutes kan ertoe bijgedragen hebben dat de thee op natuurlijke wijze ging fermenteren.

Zie met eigen ogen hoe zakken vol losse thee van allerlei kwaliteiten wordt verkocht door grote en kleine (particuliere) verkopers.

Overnachting in Puer City.


Dag 5 (23 april) Yiwu (Xishuangbanna)

Na het ontbijt verlaten we Puer City en rijden (in vijf uur) naar Yiwu, vlak bij de grens met Laos.

Yiwu, één van de six famous tea mountains,  is waarschijnlijk de meest beroemde theeberg in de wereld van de Pu’er. Het is tevens de grootste theeberg. Yiwu is een stadje maar ook een uitgestrekt gebergte. Je vindt er heel veel dorpjes en evenveel verschillende smaken. Het gebied ligt in Mengla County in het oosten van Xishuangbanna. Anders dan in het westen van Xischuangbanna, waar we vooral lokale stammen tegenkomen, wordt Yiwu vooral bewoond door Han-Chinezen (de grootste etnische groep in China). Je ziet er daarom ook meer traditionele Chinese huizen.

We gaan vooral proeven vandaag. Tijd voor een tea tasting met de eigenaar van een lokale fabriek.

Overnachting in Yiwu.


Dag 6 (24 april) Yiwu – Menghai (Xishuangbanna)

Hier, in Yiwu, kun je een weggetje vinden dat ooit het beginpunt was van de oude Tea Horse Road. Het loopt door alle theedorpen van de six famous mountains en eindigt in Lhasa, Guangzhou en Beijing. In de oude dagen, lang geleden, werd Pu’er samengeperst om het op de rug van ezels en paarden te kunnen vervoeren.

We bezoeken het startpunt van de beroemde Tea Horse Road, het Six Ancient Tea Mountain Museum en slenteren door Yiwu old street en proberen ons een beeld te vormen hoe het ooit was..

Na de lunch keren we terug naar de fabriek om onze eigen Pu’er thee te maken!

Overnachting in Yiwu.


Dag 7 (25 april) Yiwu – Nannuoshan (Xishuangbanna)

Vandaag bezoeken we Baihuatan Tea Garden. We genieten van een picknick op de berg, waarna we Yiwu verlaten en richting Nannuoshan (Nannuo Tea Mountain) rijden (ongeveer vier uur).

Nannuo Tea Mountain ligt in het Bulang-gebied en wordt hoofdzakelijk bewoond door de Hani stam. Het ligt 22 kilometer buiten Jinhgong. Nannuo Mountain heeft een lange theegeschiedenis and gaat terug tot aan de Tang Dynastie (618-920).

Overnachting in Nannuoshan.


Dag 8 (26 april) Nannnuoshan (Xishuangbanna)

We zijn uitgenodigd door Mr Zuozhe, een lokale thee expert met een eigen theetuin, die ons alle stappen van de productie zal laten zien.

Overnachting in Nannuoshan.


Dag 9 (27 april) Nannuoshan – Jingmai Tea Mountain (Lancang)

In de ochtend bezoeken we de indrukwekkende, beroemde 800-jaar oude Tea King. Deze statige king of tea staat op 1600 hoogte en produceert nog steeds ieder jaar 3 kilo thee. Je begrijpt dat het onmogelijk is om ook maar iets van deze oogst te bemachtigen.

We verlaten Nannuo Tea Mountain en vervolgen onze reis naar Jingmai Tea Mountain.

Slechts enkele kilometers van Myanmar (Birma) vandaan, ligt de prachtige Jingmai Mountain, bevolkt door de Dai, maar ook de Hani en de Bulang. Deze bergketen huist één van de grootste oude theeboomwouden van China. Jingmai is zeer goed ontwikkeld en goed bereikbaar.

Jingmai Mountain ligt in Lancang County, ten westen van Xishuangbanna. Volgens antropologen werd de Jingmai Mountain al 1.800 jaar geleden verbouwd door de Bulang-stam. Toen de Romeinen nog ons deel van de wereld bestuurden, migreerden de Bulang naar het Jingmai gebied waar ze toen al theebomen begonnen te verbouwen op een milieuvriendelijke manier, geïntegreerd met de wilde lokale wouden. Nu, 1.800 jaar later, bestaat dit natuurlijke evenwicht nog steeds en bloeit als nooit tevoren. In het eeuwenoude theewoud staan de theebomen vermengd met de rest van het woud. Dit zorgt voor een mooi natuurlijk evenwicht: een prachtig voorbeeld van een ecologische theetuin!

We rijden na de lunch in ongeveer vier uur naar Jingmai waar we William en Yubai zullen ontmoeten.

William Osmont is een jonge Fransman met een Masterdegree in Landbouw en gespecialiseerd in Pu’er Thee en zijn vrouw Yubai is een jonge theeboerin van de Jingmai Mountain. We zullen de komende twee dagen met William en Yubai doorbrengen en veel leren van hun ervaring, kennis en visie op de toekomst van Pu’er thee.

Samen met William gaan we erop uit om verse blaadjes te bemachtigen en bestuderen we na het diner Pu’er thee in een thee workshop.

Overnachting in Jingmai in een lokaal guest house.


Dag 10 (28 april) Jingmai Tea Mountain (Lancang)

Na het ontbijt is het tijd om thee te plukken. In de middag neemt William ons mee naar verschillende oude theetuinen en prachtige lokale  dorpjes om ons een idee te geven over zowel de thee op Jingmai Mountain maar ook het leven van de lokale minderheden en stammen.

Overnachting in Jingmai.


Dag 11 (29 april) Jingmai – Jinghong

We vertrekken in de ochtend terug naar Jinghong (ongeveer 4 uur) waar onze tocht is begonnen. In Jinghong is de rest van de dag vrij in te vullen. Slenter door de parken en door de straten, zit op een terrasje of shop till you drop en vul je koffer met cadeautjes. In de avond kun je Jinghong’s avondmarkt bezoeken of een wandeling maken langs de beroemde Mekong River.


Dag 12 (30 april) Jinghong – Kunming – Amsterdam

We nemen afscheid van Jinghong en Xishuangbanna, want op het programma staat de terugvlucht naar Kunming en daarna de reis terug naar huis!


Het reisprogramma is onderhevig aan verandering.


Reissom en data

Reis
Yunnan (China)

Data
19 april tot en met 30 april 2017 (inclusief internationale vluchten: 18 april tot en met 1 mei)

LET OP: de reis begint op 19 april, je dient je vlucht naar China echter te boeken op 18 april om op 19 april in Kunming te arriveren, vanwaar de reis aanvangt (in de middag).

Heenvlucht Amsterdam – Kunming
18 april

Aankomst Kunming
19 april

Terugvlucht Kunming – Amsterdam
30 april

Aankomst Amsterdam
1 mei

Reissom op basis van tweepersoonskamers
€ 2.497,00

Toeslag eenpersoonskamer
Op aanvraag

Inclusief
Vervoer ter plaatse (binnenlandse vluchten, auto, chauffeur, taxi’s), overnachtingen (van een vier sterrenhotel in Jinghong tot eenvoudige overnachtingen in de theefabriek), alle maaltijden (met uitzondering van het diner op 29 april en 30 april), water, thee, koffie en frisdrank bij de maaltijden, reisleiding, lokale gidsen, entrees,  excursies en fooien.

Extra: gids met het programma, informatie over Yunnan, informatie over de locaties die we aandoen, informatie over Pu’er thee en kaarten van het gebied.

Exclusief
Internationaal vliegticket van en naar China (Kunming), visum, vaccinaties, verzekeringen (reisverzekering verplicht!), alcoholische drankjes en sapjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard.

Aantal deelnemers  
minimum: 6 / maximum: 10

Download hier het boekingsformulier

Download hier ‘Praktische Informatie’

Download hier ‘Voorbereiding op je Yunnan Tea Tour’