Yunnan Tea Tour 2015

Yunnan Tea Tour 2015

Yunnan

Yunnan grenst in het noordwesten aan de Tibetaanse Himalayas en deelt in het zuiden zijn grenzen met Myanmar, Laos en Vietnam.

Door zijn afgelegen ligging, ruwe terrein en vele etnische volken, werd Yunnan ooit beschouwd als een achterlijk gebied dat door Barbaren bewoond werd.

Kaart Yunnan kopie

Maar Yunnan is prachtig en zeer kleurrijk. Meer dan de helft van China’s etnische minderheden leeft hier. Er is een grote verscheidenheid – van tropisch regenwoud aan de Mekong River in het zuiden, tot schitterende rijstterrassen in centraal- en zuidoost Yunnan tot hemelhoge, met sneeuw bedekte bergen als je richting Tibet reist. En dan nog de oude dorpen langs de voormalige Tea-Horse Road. Yunnan heeft het allemaal. Men zegt: als je slechts tijd hebt om één provincie in China te bezoeken, dan moet het Yunnan zijn.

P1000923

Yunnan behoorde ooit tot het koninkrijk Dian, dat in de 3e eeuw v. Christus werd gesticht. Het geisoleerde grensgebied kon eeuwenlang weerstand bieden tegen de invloed van de Han-Chinezen. Hierdoor konden lokale culturen bewaard blijven.

De gemiddelde hoogte is 2.000 meter en door de provincie stromen drie belangrijke rivieren, waaronder de Lancang (Mekong River).

Yunnan wordt gezien als de geboorteplaats van thee. Wilde theebomen van honderden jaren oud bevinden zich nog steeds in de tropische jungle van Xishuangbanna.

Xishuangbanna

Xishuangbanna, beter bekend als Banna, wordt bedekt door tropisch regenwoud, het laatste van China, en herbergt een uiterst gevarieerde flora en fauna: een derde van China’s vogelsoorten komt er voor. Dwars door het gebied stroomt de Lancang, in het Westen bekender als de Mekong River. Lange tijd was Xishuangbanna een van de meest ontoegankelijke gebieden van China. Hoewel de moderne tijd nu ook vat krijgt op dit gebied, is het nog steeds een van de meest achtergebleven gebieden van China. De bevolking bestaat uit een derde uit Dai (zie hieronder: de Dai-stam) en nog tal van andere minderheden. De meeste mensen wonen in dorpjes. De aantrekkingskracht van het gebied schuilt in het reizen tussen de plaatsjes, fietsen op het platteland en trektochten maken in de jungle.

P1000495

De Dai-stam

De geschiedenis van Xishuangbanna is de geschiedenis van de Dai. Volgens een Dai legende is Xishuangbanna enkele duizenden jaren geleden ontdekt door Dai-jagers die een gouden hert najaagden.

Oorspronkelijk komen de Dai (Vrijheid) uit Oost-China. In de 13e eeuw werden zij door de Mongolen naar het zuiden verdreven. In 1570 voerde de Dai-koning Dao Yinmeng hervormingen door en verdeelde zijn rijk in 12 administratieve leengebieden. Hiervan is de naam Xishuangbanna (oorspronkelijke Thaise naam Sip Sawng Panna = 12 rijstdistricten) afkomstig. Er zijn drie groepen Dai: de Water Dai, de Droge Dai en de Bloemgordel Dai. Behalve een onderscheid in kleding en tradities is er ook een sociaal onderscheid. De Water-Dai bijvoorbeeld wonen bij de rivieren, hebben de beste grond en een hogere status. Ze zijn te vinden in Thailand, Laos, Myanmar en Vietnam. In China leven zij vooral in Xishuangbanna. De Dai hebben een eigen, geschreven taal die sterk verwant is met de dialecten van Noord-Thailand en Laos. De Dai in al deze landen hebben een gemeenschappelijke cultuur, die stoelt op het theravadaboeddhisme (in de rest van China overheerst de mahayanastroming). De Dai staan bekend als kundige boeren.

De traditionele paalwoningen van de Dai worden gemaakt van bamboe en hout, Hierdoor hebben zij geen last van de vochtige grond en bovendien bieden ze bescherming tegen wilde dieren.

Yunnan Thee

Yunnan is de geboorteplaats van de thee en beroemd om de Pu’erh. Wat is Pu’erh? Pu’erh (soms ook gespeld als Puer) komt altijd uit de provincie Yunnan, is gemaakt van de Da Ye Zhong (Yunnan big leaf variëteit) en is een post-gefermenteerde thee. De Da Ye varieteit is een varieteit van de Camellia Sinensis Assamica. Zoals de naam al zegt, heeft de plant of struik een veel groter blad dan de meeste theevarieteiten. De plant begint als een struik, maar kan uitgroeien tot een flinke boom van honderden jaren oud. Deze bomen worden ook wel arbor trees of gushu trees genoemd.

P1000726

Belangrijke opmerking vooraf:
De ervaring leert dat plannen in China onderhevig zijn aan verandering. Flexibiliteit is essentieel, vooral op het platteland waar weinig buitenlanders ons voorgingen. Het kan daarom gebeuren dat programma onderdelen worden verwisseld of geruild. Ook het andere klimaat en de andere keuken en eetgewoonten kunnen om aanpassing vragen. Je maakt een rondreis door deels betrekkelijk vochtige en deels bergachtige gebieden. De dagen kunnen lang zijn, want we willen je zo veel mogelijk laten zien. Wees bereid te lopen; een goede conditie is een vereiste voor een avontuurlijke reis door deze regio.

Programma per dag


Dag 1 (2 mei) Kunming

Aankomst vanuit Amsterdam in Kunming (China) in de middag of avond. Nadat we ingecheckt zijn in het hotel, een 5*-hotel aan het Green Lake Park in Kunming, bezoeken we Mr. Li van Ze Dao company: we krijgen een rondleiding in zijn museum en bedrijf en doen onze eerste Pu’erh tea tasting met een introductie tot Zijuan: purple leaf Pu’erh.


Dag 2 (3 mei) Kunming – Xishuangbanna

In de ochtend vliegen we naar Jinghong, the ‘City of Dawn’ in de lokale Dai taal , de hoofdstad van het tropische Xishuangbanna. Jinghong ligt op de oever van de Lancang (de Mekong River) op 560 meter hoogte. De stad is gesticht in de 12e eeuw door de Dai-krijgsheer Dazhen. Het tempo ligt er laag en het is een gezellige laid-back stad. We worden opgehaald door onze gids voor de komende dagen en na de lunch rijden naar Nannuoshan Tea Mountain (1600 meter hoogte), waar we een tocht te voet (3 uur) maken door het tropische bos om de 800-jaar oude King of Tea Trees te bezoeken. Vanuit Nannuoshan zetten we de tocht met de auto voort naar de Menghun Minggu Tea Factory. We zullen een aantal dagen in Xishuangbanna verblijven en overnachten in deze theefabriek.


Dag 3 (4 mei) Menghun Minggu Tea Factory (Xishuangbanna)

Ons verblijf in de theefabriek is een traditioneel Dai-huis. We verblijven in zeer eenvoudige omstandigheden en zullen hier kamers en voorzieningen delen. We slapen op traditionele Dai kussens.

Na het ontbijt vertrekken we naar het bos om mee te helpen met de theepluk. Hier zullen we zien en ervaren hoe de pluk van de eeuwenoude bomen verloopt en maken we kennis met Da Ye Zhong: de big leaf variëteit, waar Pu’erh van gemaakt wordt.

P1000758

Na de lunch (picknick op de berg) bezoeken we Man Zhao, een Dai paper making village. Man Zhao is het laatste dorp dat op een duurzame wijze, met de hand, papier maakt van de moerbeiboom. Dit natuurlijke product wordt gebruikt om Pu’erh cakes mee in te pakken. Ieder gezin in het dorp werkt mee aan het proces en in iedere straat en op ieder plekje staat papier te drogen.

P1000593

Daarna keren we terug naar de theefabriek om onze thee voor de volgende dag voor te bereiden. Want morgen gaan we zelf thee maken!


Dag 4 (5 mei) Menghun (Xishuangbanna)

Vandaag gaan we zelf Pu’erh maken en Pu’erh bestuderen. We doorlopen de stappen die nodig zijn voor het maken van een Pu’erh. Eerst het eerste deel van de productie van de blaadjes tot aan de maocha (ruwe, onafgemaakte thee) en daarna het maken van de tea cakes. We volgen iedere stap. Verwelken, verhitten, rollen, drogen, sorteren ( = maocha), en daarna wegen, stomen, in doek wikkelen, persen, drogen en inpakken. We maken onze eigen thee en leren van de experts zelf.

P1000540


Dag 5 (6 mei) Menghai (Xishuangbanna)

In Menghai zijn we uitgenodigd voor training. In het trainingsinstituut leren we wat Pu’erh is, wat het zo bijzonder maakt en hoe we het kunnen zetten. Vanavond is onze laatste nacht in de theefabriek.


Dag 6 (7 mei) Puwen (Xishuangbanna)

Vandaag wijken we een beetje af van het hoofdthema: we bezoeken Puwen Coffee Farm. We zijn zo dicht bij een koffieplantage en koffie van Yunnan is in opkomst. Is het niet leuk om de struiken en het proces van dicht bij te zien en te vergelijken met de wereld die we kennen van de thee? We worden begeleid door een expert bij wie we al onze vragen kwijt kunnen. In de avond keren we terug naar Jinghong, waar we zullen overnachten in een eenvoudig guesthouse.


Dag 7 (8 mei) Mandian Waterfall (Xishuangbanna)

De Mandian Waterfall ligt in het Nabanhe Nature Reserve buiten Jinghong. Een sportieve dag, want we nemen de fiets naar het regenwoud (ongeveer twee uur fietsen), waar we te voet verder gaan. We volgen ongeveer anderhalf uur de smalle rivier tot aan de waterval. Neem je zwembroek of bikini mee, want je kunt hier heerlijk zwemmen!

28757087

De waterval is niet groot en in het droge seizoen zal er niet heel veel water zijn, maar de tocht erheen – dwars door het regenwoud – is prachtig. In de avond keren we terug naar Jinghong en naar het guesthouse.


Dag 8 (9 mei) Menghai en Jinghong (Xishuangbanna)

We bezoeken de Yi Feng Yuan Tea Factory waar we zien hoe Shu Pu’erh (ripe Pu’erh) gemaakt wordt en grote hopen thee liggen te fermenteren. Natuurlijk proeven we ook verschillende cakes! Later op de dag spreken we af in een tea shop, waar een tea expert ons zal meenemen langs verschillende theegradaties en tijd vrij zal maken voor vragen.

P1000537

P1000576


Dag 9 (10 mei)

Op het programma staat de terugvlucht naar Kunming. Afhankelijk van het definitieve tijdstip, zal het ochtend of middagprogramma bekend gemaakt worden.


Dag 10 (11 mei)

Deze dag is een ‘vrije’ dag, waarin we zelf bepalen wat we willen doen. Je kunt ervoor kiezen een theewinkel te bezoeken, een stadstour te maken, te gaan shoppen …. het is helemaal aan jou. Afhankelijk van je internationale ticket vertrek je in de ochtend, de middag of de avond naar het vliegveld voor de terugreis naar Amsterdam. Deze dag heeft daarom geen programma. We logeren in een 5*-hotel met een zwembad en alle mogelijke faciliteiten. Dus ook als je wilt uitrusten voor vertrek, is daar alle ruimte voor.


Het reisprogramma is onderhevig aan verandering.


Download hier het boekingsformulier

Download hier ‘Praktische Informatie’

Download hier ‘Voorbereiding op je Yunnan Tea Tour’