Taiwan Tea Tour 2014

Taiwan Tea Tour 2014

Programma

Dag 1 Taipei
Aankomst vanuit Amsterdam in Taipei (Taiwan) in de avond. Nadat we ingecheckt zijn in het hotel, rijden we naar Bi Tan (Green Lake) Scenic Area in het Xin Dien district voor het diner en een eerste kennismaking met onze gids Glenn. We ronden de avond af met een bezoek aan een theehuis boven op een rots, uitkijkend over het meer en de kleurrijke stad Taipei-City.


Dag 2 Taipei
We starten onze dag met een introductie tot de Taiwanese theecultuur door onze gids Glenn. Hierna gaan we de stad in en bezoeken Tea Master David Tsay, oprichter van Lung Tsuey Fong theehuis. Master Tsay is een groot kenner van Taiwan’s unieke theecultuur. Hij is een pionier op het gebied van de groeiende biologische theebeweging en ook Taiwan’s bekende expert op het gebied van Wuyi Yen Cha (Rock Teas). In zijn kleine theehuis annex museum zal Master Tsay ons een formele theepresentatie geven, ons meenemen in de Zen van Taiwan’s theecultuur en ons een aantal zeer bijzondere biologische Taiwanese oolongs laten proeven. In de avond nemen we plaats in een openlucht restaurant boven op een berg met prachtige vergezichten voor een typisch Taiwanese maaltijd.


Dag 3 Taipei
Na het ontbijt rijden we naar Mucha voor een bezoek aan de Taoistische Chih Nan Tempel. We vervolgen onze weg naar Tea Master Aliang om meer te leren over Taiwanese oolongs. Aliang zal ons de rest van de reis vergezellen. Aliang zal ons les geven in de geschiedenis, de landbouw en de theeproductie van Taiwanese oolongs en ons de verschillen laten zien in het blad, de kleur, het aroma en de smaak. Tijdens deze sessie zal Aliang ons ook training geven in proeftechnieken en zetvariaties. In zijn winkel bakt/roostert hij zelf de theeblaadjes als finishing touch. We zullen zelf een kans krijgen om het bakken te oefenen en te zien hoe de thee afgewerkt wordt. Na de lunch bezoeken we Mao Kung (wat letterlijk; ‘no cats’ betekent) in Mucha, beroemd om zijn donker geroosterde Tie Guan Yins. We wandelen door de theetuinen om de verschillende varieteiten te bekijken en de pluksters te ontmoeten. Aan het einde van de dag nemen we plaats in een theehuis in de heuvels ten zuidoosten van Taipei waar we les krijgen in het gebruik van een Gaiwan en het theezetten op de Gong Fu Cha-wijze. Terwijl we oefenen en oefenen en de zon ondergaat over de vallei en de stad, genieten we van smakelijke lokale gerechten.


Dag 4 Pinglin
Vandaag gaan we al vroeg op pad en rijden naar een Tie Guan Yin fabriek in het Pinglin district. Hier krijgen we een rondleiding en leren hoe de theeblaadjes worden bewerkt. Terwijl we de kleine familieboerderij ontdekken krijgen we ruim de tijd om vragen te stellen. Na de lunch bezoeken we het theemuseum in Pinglin, één van de grootste theemusea in de wereld, waar we kunnen leren over de geschiedenis van theeproductie in Taiwan en hoe het unieke klimaat en de bijzondere geografie de productie hebben beinvloed. Op de terugweg naar Taipei stoppen we bij een andere fabriek waar we de net geplukte en bewerkte Baozhong thee (de groenste van Taiwan’s oolongs) zullen proeven.


Dag 5 Yangmei & Ying Ge
Deze dag staat in het teken van studie en shopping! We zijn uitgenodigd bij het Tea Research & Extension Station (TRES) in Yangmei, ten westen van Taipei, waar we een persoonlijke tour krijgen van een onderzoeker en docent van het onderzoekscentrum. We krijgen een lezing over Taiwanese thee en het werk van TRES en doen een tea tasting met de belangrijkste (en in sommige gevallen zeer dure!) theesoorten en varieteiten van Taiwan.

We rijden door naar Ying Ge dat beroemd is voor de productie van (thee-)aardewerk en krijgen de tijd om door de oude straatjes en de vele theewinkeltjes met theespullen te dwalen.


Dag 6 I Lan
In de ochtend vertrekken we al vroeg en nemen we de snelweg naar de kustprovincie I Lan. We verblijven deze avond en nacht in een prachtige bergvilla, waar we dineren en buiten op het stille terras een avondprogramma gepresenteerd krijgen door Glenn en Aliang: een kalligrafie demonstratie, een theeceremonie en natuurlijk een discussie over thee.


Dag 7 Li Shan
In de ochtend bezoeken we enkele lokale theetuinen en zetten onze tocht dan voort naar de mistige pieken van Li Shan (Pear Mountain), het hoogste theegebied in Taiwan. Onze tocht brengt ons langs diepe valleien, fruitboerderijen en adembenemende uitzichten tot we aankomen op onze bestemming: de fabriek boven op de berg aan de kant van Nantou op 2450 meter hoog. Hier, in deze fabriek, zullen we vannacht slapen in eenvoudige kamers boven de fabrieksruimte waar het allemaal gebeurt en de geschiedenis en productie te zien krijgen van Taiwan’s beroemde high mountain oolongs. Uiteraard krijgen we een rondleiding en alle tijd om de productie te bestuderen. We blijven hier slapen dus kunnen in principe de rest van de avond en nacht de productie van deze kleine maar zeer moderne fabriek volgen.


Dag 8 Li Shan – Taipei
Op onze laatste volledige dag krijgen we een tour naar de theetuinen op de Fu Sho Mountain in het Li Shan gebied. In sommige van deze tuinen groeien de duurste theeën van Taiwan. Na de lunch keren we terug naar Taipei waar we een laat diner hebben in het beroemde Wisteria Tea House. Ten afscheid bezoeken we nog éénmaal Aliang’s winkel waar Aliang ons zal trakteren op een serenade met een traditionele Chinese fluit.


Dag 9 Taipei – Amsterdam
Deze dag is een ‘vrije’ dag, waarin we zelf bepalen wat we willen doen. Je kunt ervoor kiezen een theehuis te bezoeken, een stadstour te maken, te gaan shoppen …. het is helemaal aan jou. In de avond vertrekken we naar het vliegveld voor onze terugreis naar Amsterdam.

Het reisprogramma is onderhevig aan verandering.