Panama Coffee Tour 2016

Panama Coffee Tour 2016

Panama

Geografie
Panama ligt in Midden-Amerika en grenst zowel aan de Caribische Zee als aan de Grote Oceaan. Het ligt tussen Costa Rica en Colombia. De oppervlakte van Panama is ruim 78.000 vierkante kilometer. Panama is daarmee ongeveer 2,2 keer zo groot als Nederland.

kaart panama

Panama staat het meest bekend om het Panamakanaal. Dit is een 81 kilometer lang kanaal dat het land in tweeën verdeelt. Daardoor kan het scheepverkeer een korte route nemen van de Caribische Zee naar de Grote Oceaan en andersom. In 2007 startte Panama met de uitbreiding van het kanaal, een project dat eind van dit jaar zal worden afgerond.

Doordat de kustlijnen lang zijn, beschikt Panama over veel mooie zandstranden. Hierbij moeten ook nog eens de vele eilanden en eilandjes geteld worden, aan beide kanten van de landengte. De belangrijkste zijn de Archipel van San Blás en die van Bocas del Toro in de Caribische zee. Verder nog Coiba en De Pareleilanden onder de zuidkust.

Panama is een tropisch land. Doordat Panama dicht bij de evenaar ligt, zijn er maar twee seizoenen. Het droge seizoen, van januari tot half april, en het regenseizoen van half april tot en met december. Aan de noordkant valt twee keer zoveel regen als in het zuiden. Het regent niet constant, maar er vallen korte, hevige buien, die vaak gepaard gaan met een stevige storm. Voor de temperatuur maakt de wisseling van de seizoenen weinig verschil. De temperatuur is het hele jaar door tussen de 21° en 35° in het laagland en tussen de 10° en 18° in de bergen.

Flora en fauna
De natuur van Panama is overweldigend en de vegetatie is divers, met tropische regenwouden, grasland langs de zuidkust, bossen in de bergen en mangrove bossen langs de kusten en op de eilanden. Veel voorkomend in Panama zijn: banaan, bromelia, cactus, liaan, mahonie, mangrove, orchidee, palm.

FINCA LERIDA

De nationale bloem van Panama is de heilige geest orchidee, en de nationale boom is de Sterculia apetala of Panamaboom.

Omdat Panama een landbrug vormt tussen Zuid- en Noord-Amerika, komen er dieren van beide continenten voor. Er leven heel veel verschillende vogels in Panama en daarbij moeten nog de trekvogels geteld worden, die het land aandoen wanneer ze van het ene continent naar het andere trekken. In totaal zijn er 940 verschillende soorten geteld. Onder de zoogdieren die Panama bevolken zijn jaguars en poema’s. Deze dieren hebben een groot onaangetast gebied nodig om te kunnen overleven. Verder leven er tapirs, luiaards, brilberen en apen. In het water zwemmen krokodillen, kaaimannen, zeeschildpadden, walvissen, dolfijnen, haaien en nog veel andere soorten vissen.

De nationale vogel van Panama is de harpij.

Geschiedenis Panama
Panama was van 1502 tot 1821 een provincie van Spanje, waarna het na een korte onafhankelijkheid opging in Groot-Colombia. Toen de Colombiaanse regering zich verzette tegen de Amerikaanse wens om een doorvaart mogelijk te maken tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan in de landengte van Centraal Amerika, ging de Amerikaanse president Theodore Roosevelt in 1903 een Panamese onafhankelijkheidsbeweging steunen.

De Amerikaanse vloot maakte het de Colombiaanse troepen onmogelijk om naar Panama-Stad te komen, want de weg over land, door de oerwouden, was vrijwel ontoegankelijk. Zo konden de ‘vrijheidsstrijders’ de macht grijpen. Manuel Amador Guerrero werd de eerste president van Panama in 1904.

De bouw van het Panamakanaal – met Amerikaans kapitaal – kon daarna van start gaan. Het kanaal en de 16 kilometer brede zone eromheen werd in een verdrag “voor eeuwig” tot Amerikaans eigendom verklaard. Panama ontving in ruil eenmalig 10 miljoen dollar en een jaarlijkse vergoeding van 250.000 dollar.

Het land werd geplaagd door politieke instabiliteit en was feitelijk een vazalstaat van de Verenigde Staten. In 1952 won de pro-Amerikaanse kolonel José Remón de verkiezingen. Gedurende zijn jaren als president wist hij met steun van het leger zijn politieke tegenstanders te verslaan. Onder zijn regeertermijnen nam de corruptie af en nam hij stappen om de economische basis van het land te verbeteren. Op 2 januari 1955 werd hij vermoord.

In 1968 greep generaal Omar Torrijos de macht, die hij behield tot hij in 1981 bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam; de oorzaak van dat ongeluk is nooit opgehelderd. Torrijos was de architect van de Torrijos-Carter Verdragen waarin de overdracht van het Amerikaanse beheer van de kanaalzone werd geregeld.

Na hem werd Manuel Noriega de sterke man, zonder daadwerkelijk president te worden. Hij gedroeg zich als een dictator en werd van betrokkenheid bij de narcoticahandel beschuldigd. De binnenlandse spanningen liepen sterk op en de economische bedrijvigheid zakte in. In december 1989 verklaarde Noriega de Verenigde Staten de oorlog. Dit werd niet erg serieus genomen, maar vier dagen later werd een Amerikaanse militair doodgeschoten door de troepen van Noriega. De VS besloot Noriega uit het zadel te stoten tijdens Operation Just Cause waarna de democratie terugkeerde.

Op 31 december 1999 kreeg Panama volledige soevereiniteit over het Panamakanaal. President sinds 2014 is Juan Carlos Varela.

Geschiedenis Chiriqui Province
Toen de Spanjaarden in de vroege 15e eeuw voor het eerst Chiriqui bezochten, waren ze hevig verbaasd over wat ze daar aantroffen. In plaats van één of twee grote bevolkingsgroepen te ontdekken, troffen ze een groot aantal verschillende stammen aan, die allen in relatieve afzondering leefden. Vaak slechts enkele kilometers van elkaar gescheiden, had iedere stam zijn eigen taal, cultuur en religie weten te handhaven.

Spaanse missionarissen arriveerden en begonnen hun bekeringen. In de vroege 17e eeuw begon een groepje missionarissen met een studie van de verschillende talen van de inheemse stammen, maar helaas brachten de kolonisten mazelen mee die grote delen van de lokale bevolking uitroeiden.

De overlevenden, die de Spanjaarden en hun bekeringen en studies zat waren, trokken naar de bergen. Helaas was hun lot al bezegeld: van de Cotho, Borisque, Dorasque, Utelae, Bugabae, Zune, Dolega, Zariba, Dure en andere stammen, hebben alleen de Ngobe-Bugle het overleefd. Vandaag zijn de Ngobe-Bugle het dichtsbevolkt van de zeven oorspronkelijke stammen die het hele land Panama kent, hoewel hun aantallen nog slechts een fractie zijn van hoe het was.

In de 17e en een deel van de 18e eeuw kreeg Chiriqui, net als de rest van Panama, te maken met aanvallen door piraten. In de 19e eeuw ontdekten boeren uit Noord Amerika en Europa dat het klimaat en grond en ligging van de Chiriqui bergen heel geschikt was voor het verbouwen van koffie, hout en andere gewassen. Hun afstammelingen bewerken vandaag de dag nog steeds de plantages.

Hoewel de golf van immigratie nog steeds aanhoudt, zijn de nieuwkomers van de laatste jaren vooral buitenlandse gepensioneerden en onroerend goedhandelaren, wat ertoe heeft geleid dat de oorspronkelijke bevolking van Chiriqui, de Chiricanos, zich terecht afvragen wie nu eigenlijk het land bezit waar we zo van houden.

Panama koffie

Ontdek de schitterende koffies van Panama
Met meer dan vijf verschillende koffie variëteiten heeft dit smalle land dat Noord- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt, heel veel te bieden. Alle ingrediënten die nodig zijn om uitzonderlijke koffie te maken, zijn hier aanwezig. De hooglanden van Chiriqui in West Panama staan bekend om hun voedzame bodem, de regelmatige regenval en de perfecte hoogte om kwaliteitsbonen te produceren.

De eerste koffiefabrieken in Panama werden gebouwd in Boquete in de vroege jaren 1800. De fabrieken verplaatsten zich uiteindelijk over de hele Boquete vallei, wat een ideale omgeving bleek te zijn om koffie te verbouwen. Maar ondanks de veelbelovende start bleef de koffie industrie in Panama stilstaan omdat goedkopere, voor de massa geproduceerde, koffies uit andere landen de markt domineerden.

Het is eigenlijk pas in de laatste twintig jaar dat Panamese koffie concurrerend is geworden omdat de buitengewone smaakvariëteiten die de koffie uit Panama bieden uiteindelijk werden ontdekt en erkend door de rest van de wereld.

De variëteiten van Panama koffie
Panamese koffie is zoet en uitgebalanceerd, bij tijden bloemig of citrusachtig, rond en makkelijk drinkbaar. Zeldzame variëteiten als Geisha kunnen erg duur zijn.

De meeste koffie groeit in de westelijke provincie Chiriquí, met haar perfecte klimaat, vruchtbare grond en de grote hoogten van de Baru vulkaan, ideaal voor een langzame rijping. Hier groeien vooral Arabicavariëteiten als Caturra en Typica. Overige populaire soorten zijn Catuai, Pacamara, Catimor, Geisha en Mundo Novo. De oogst is van december tot maart. Panamese koffie maakt slechts minder dan 1% uit van de wereldmarkt. De boerderijen zijn klein tot middelgroot en worden door families gerund, en het land heeft goede verwerkingsvoorzieningen en infrastructuur. De vooruitgang vormt echter een bedreiging voor het boerenland, wat de toekomst voor de koffie onzeker maakt.

Overzicht koffie

Geisha
Geisha koffie is makkelijk te herkennen omdat de bessen langer zijn alsof ze uitgerekt zijn. Oorspronkelijk komt deze variëteit uit Ethiopië, maar het is in Panama dat Geisha zijn populariteit kreeg waarna de wereldwijde vraag ontstond. Zowel smaak als aroma van de Geisha zijn opvallend bloemig en hebben citrustonen met een lange nasmaak.

Typica
Een van de meest voorkomende variëteiten waaruit veel koffievariëteiten zijn ontwikkeld. De Typica wordt herkend aan de zoetheid, de helderheid en de body.

Bourbon
De bes van de bourbon koffieplant is klein en kan rijpen in rode, gele en oranje kleuren. Hij is herkenbaar aan het nieuw uitgelopen blaadje dat bronskleurig is. De ideale hoogte voor de plant is 1.000 tot 2.000 meter. De smaak is vergelijkbaar met die van de Typica. De Bourbon geeft een hogere opbrengst dan de Typica.

Caturra
De Caturravariëteit is arbeidsintensief en vraagt veel aandacht en constante bemesting. Hij doet het vooral goed op 500 tot 1.500 meter. De kwaliteit neemt toe op hogere locaties, maar daar staat tegenover dat de opbrengt lager is. Caturra staat bekend om een lage tot medium body.

Catuai
Catuai is een koffieplant die goed kan gedijen in een omgeving met harde winden omdat de bessen zich vastklampen aan de takken. Ook deze varieteit heeft veel aandacht nodig, maar levert wel grote opbengsten/oogsten. Catuai staat ook bekend om zijn hoge zuurgraad.

Wat maakt Panama koffie zo bijzonder?

Cultuur
Het erfgoed van de koffie industrie in Panama komt van de Ngobe-Bugle indianen. Voor generaties zijn de oorspronkelijke bewoners, de Ngobe-Bugle, betrokken geweest in ieder onderdeel van het koffie proces. Deze lange ervaring heeft ervoor gezorgd dat zij een buitengewoon gevoel hebben ontwikkeld voor timing en weten zij als geen ander wat het meeste optimale moment is om de rijpe bessen te oogsten.

Het zijn de Ngobe Bugle indianen die verantwoordelijk zijn voor het met de hand plukken van de koffie op de boerderijen in Chiriqui. Als je Boquete bezoekt tussen december en maart kun je de prachtige Ngobe vrouwen in hun kleurige jurken koffie zien plukken op plantages.

098-FINCALERIDA--_MBP0493

Omgeving
De unieke smaken en aroma’s van Panama koffie zijn te danken aan de hoge ligging van de bergen waar ze groeien. Hogere ligging betekent koelere temperaturen, wat op zijn beurt betekent dat de koffie langzamer groeit. De langzame groei en de consequente schaduw die geboden wordt door de regenwouden helpen mee om het schitterende karakter van de Panama koffie te produceren.

Boeren
De koffieboerderijen in Panama doen nog veel met de hand en brengen generaties aan vaardigheden mee in iedere stap van het groeien, oogsten en produceren. Veel boeren cuppen en beoordelen hun eigen koffie, wat ze de kans geeft direct met kopers te werken op het gebied van kwaliteit en prijs.

Twee van de meest belangrijke regio’s zijn Volcan en Boquete. In Volcan vinden we enkele van de hoogst gelegen boerderijen. Regelmatige regen en vruchtbare aarde maken de koffies rondom de Volcan Baru vaak zeer complex en zoet. Boquete is het oudste en bekendste district in Panama: koel en mistig, met enkele van de meest gewaardeerde koffiesoorten ter wereld. De smaken lopen uiteen van cacao tot fruitig tot bloemig, met een subtiele zuurgraad.

In de 19e eeuw ontdekten boeren uit Noord- Amerika en Europa dat het koele klimaat en de rijke vulkanische grond Chiriquí perfect geschikt maakten voor het verbouwen van koffie. Koffie werd steeds belangrijker, verving al snel een aantal andere gewassen, en werd een belangrijke bron van inkomsten voor het gebied.

In de vroege jaren 90 van de vorige eeuw bracht de crisis de industrie een zware klap toe. Boeren konden niet langer vertrouwen op een vaste, stabiele prijs voor hun oogst. Als reactie veranderden enkele boeren van tactiek en begonnen hoge kwaliteit- (met lage opbrengst) variëteiten te planten, mikkend op de fijnproeversmarkt in plaats van de standaard variëteiten die een hoge opbrengst genereren.

De keuze voor selectieve beplanting werd beloond. De grootste verovering was de komst van de Geisha variëteit op de wereldmarkt. Nadat de Geisha koffie de eerste prijs won in verschillende internationale cupping wedstrijden, werd Geisha een ‘rock star bean’. Geisha is een oude Ethiopische variëteit die via Kenia en Costa Rica uiteindelijk in onder andere Panama is beland. De combinatie van klimaat, de Geisha variëteit, manier van oogsten en bewerking maken de smaak van deze koffie uitzonderlijk.

Onze Bestemming

Chiriqui Province
De provincie Chiriqui heeft het allemaal: Panama’s hoogste bergen, langste rivieren en de meest vruchtbare valleien. Hier vind je ook spectaculaire gebergten en regenwouden en de meest productieve boerderijen en vee-ranches in het gebied. Chiriqui grenst in het westen aan Costa Rica en heeft in het zuiden prachtige witte stranden.

Het gebergte en de regenwouden zijn het hart van de Chiriqui provincie: van de glooiende bergen in het National Park tot de mistige heuvels van Boquete. Dit is de enige plek in Panama waar je een trui nodig kan hebben. Het is een heerlijk gebied waar je kunt afkoelen van de hitte, genieten van de relaxte sfeer en gastvrijheid en de wonderbaarlijke natuurlijke schoonheid van de omgeving.

Midden in Chiriqui ligt Volcan Baru. De vulkaan Baru is een actieve vulkaan, die op 3.475 meter meteen de hoogste berg van Panama vormt. Volcan Baru ligt in het westen van Panama, op 35 kilometer van de grens met Costa Rica.

Door de hoogte van Volcan Baru en door het feit dat Panama relatief smal is, is het mogelijk (hoewel het maar weinig voorkomt) om op een heldere dag vanaf de top van de vulkaan zowel de Grote Oceaan als de Caraibische Zee te zien.

Boquete
Boquete, gesticht in 1911, is omgeven door steile, frisgroene bergen aan de noord, de oost en de westkant waar Volcan Baru is gelegen, Panama hoogste piek op 3.475 meter. Het klimaat is bijna perfect en wordt ook wel ‘ Eternal Spring’ genoemd. Het is iedere dag lente. Alles is fris en groen. Bloemen, koffie, groenten en citrusvruchten floreren in Boquete’s rijke grond.

Boquete is een klein bergstadje gelegen aan de Caldera rivier, dat bekend staat als de Valley of Flowers, en op 60 kilometer van de grens met Costa Rica ligt. Door de hoge ligging – zo’n 1.200 meter boven zeenivea – is het klimaat koeler en frisser dan in de lage landen van Panama. De mooie ligging, de temperatuur en de natuurlijke omgeving maken deze plek extreem populair bij Panamezen en toeristen van over heel de wereld.

Boquete zou altijd een klein stadje gebleven zijn, ware het niet dat de AARP (American Association for Retired Persons) het op de lijst zette als top pensioenlocatie, waarna Boquete een stortvloed aan expats uit Amerika erbij kreeg.

Volcan
Volcan is een klein, mooi stadje aan de voet van Volcan Baru. Net als Boquete heeft het een natuurlijke schoonheid en een heerlijk klimaat. Het is echter een stuk minder ontwikkeld en daarmee rustiger en ook charmanter dan het drukke broertje Boquete. Net als Boquete kent Volcan een lente-klimaat het jaar rond. Het gebied is gezegend met een rijke, vruchtbare grond die ideaal is voor het verbouwen van koffie, sinaasappels, bloemen en veel andere gewassen. Het is ook een belangrijk gebied voor veeboerderijen, want 80% van Panama’s melk en vlees komt uit deze regio.

Coffee Farms

Janson Coffee Farm
Begonnen als een koeien en paardenfarm in de jaren 40 van de vorige eeuw, is de Janson Coffee Farm nu een bekende koffiefarm waar drie generaties wonen en werken op de familieboerderij. De voorwaarden voor het groeien van hoge kwaliteit arabica koffie zijn hier in Volcan uitzonderlijk goed. De plantage heeft een rijke vulkanische grond, een perfect microklimaat en ligt op ideale hoogte en arabica koffie en ook de Geisha variëteit groeien hier fantastisch.

Janson Geisha Coffee Cherry's

Op het landgoed en de plantage van de familie vinden we een coffee shop, een uitgebreide nursery, een benificio (fabriek) en een branderij.

De Janson Coffee Farm wordt duurzaam gerund en behoud staat centraal bij alle delen van het proces. Zo wordt veel aandacht besteed aan microklimaat management, behoud van water en grond/land en herbebossing.

Naast koffie fokt de familie Peruaanse Pasos en Pintos paarden en superieure Brangos en Angosrunderen.

Finca Hartmann
Finca Hartmann is een familiebedrijf dat is opgericht in 1940. Tot op de dag van vandaag werken alle kinderen (vier broers en één zus) in het familiebedrijf en ieder heeft zijn eigen specialiteit. De boerderij is verdeeld in twee plantages – Ojo de Agua en Palo Verde, ook bekend als Finca Hartmann – met in totaal 85 hectare koffie en 105 hectare regenwoud en bevindt zich op de hellingen en toppen van het Talamanca gebergte, dat vanaf Santa Clara over de grens met Costa Rica loopt.

Panama_Hartmann_4261

De familie Hartmann produceert voornamelijk hoge kwaliteit shade-grown koffie, die groeit onder de schaduw van de hemelhoge bomen van het oorspronkelijke regenwoud. De koffievariëteiten die we hier vinden zijn Typica, Caturra, Catuai, Bourbon, Paché, Pacamara, Margogipe en Geisha. Traditionele en ambachtelijke methoden die worden gebruikt op de boerderij zijn natural en honey coffees.

zDErUWbzkIOCQmmUT1AqiDd6yieaLTDmvPxxg1Y6nlE,GWET7VUIEzTqmnOTAn4MI_255uSCPlvGxOQXGJ9fK-g,9mMv-DY_OLKSqBobbFoNIQ0wP4rI5zANSYlnmRYFKlI

3kIb9wNmQfeuv_2BnhKQW7CRwhXHTfhBsZdE3SfPLjc,78sBwYD-wMmHbVIK_JU4vRz7bZ2qBDuk6NiKtN9xUB8

We kennen de Hartmann plantage ook van de Panama Birdsong die zijn naam te danken heeft aan de vele vogels die zich nestelen op de plantage. In totaal zijn er door vogelaars 280 soorten gespot.

Hacienda La Esmeralda
In 1998 had de Chiriqui regio met extreme regenbuien te maken, die een schimmelplaag (Roja) veroorzaakten in veel koffieboerderijen in en rond Boquete. Hacienda Esmeralda verloor de helft van haar koffieplanten. Price Peterson had deze boerderij in 1996 vooral gekocht voor zijn hoge ligging en voor de kwaliteit van de koffie. Slechts drie variëteiten overleefden en één daarvan was Geisha.

Panama’s koffie werd wereldberoemd in 2004, nadat Daniel Peterson van Hacienda Esmeralda de Geisha variëteit en de uitzonderlijke smaak ervan ontdekte op de familieplantage, de Jaramillo Farm. Hun zeldzame Esmeralda Special Geisha heeft verschillende internationale prijzen gewonnen en heeft daarnaast meerdere records verbroken voor veilingprijzen.

De familie Peterson is in de wereld van de Specialty Coffee goed bekend. Met name omdat zij de Geisha variëteit ontdekten. Hacienda La Esmeralda ligt in Boquete , op de hellingen van de Volcan Baru, aan de andere kant van de Janson Coffee Farm. De familie produceert hoge kwaliteit koffie en met name Geisha, Catuai en Caturra variëteiten. Hun zeldzame Esmeralda Special Geisha heeft inmiddels vele prijzen gewonnen.

Café Ruiz
Sinds het eind van de jaren 1800 hebben drie generaties van de Ruiz familie koffie in Boquete verbouwd en geproduceerd. Vandaag de dag werken meer dan 300 kleine onafhankelijke koffieboerderijen samen met Café Ruiz, om hun schaduw gegroeide koffie te verwerken, roosteren en op de markt te brengen.

Nu runnen broer en zus Maria en Plinio Ruiz het familiebedrijf in Boquete. Maria en Plinio zijn zeer toegewijd in het verbouwen van traditionele koffie varieteiten in dit koele, hoog gelegen, shade-grown gebied van Boquete.

Cafe Ruiz

Een koffietour bij Café Ruiz is meer dan een les over koffie. Het geeft ons ook een kijkje in het verhaal van de oorspronkelijke bewoners van deze Panamese bergvallei. Iedere farm kent zijn eigen verhaal en hier, op de farm van de familie Ruiz, horen we ook het verhaal van Carlos. Carlos groeide op in de Panamese inheemse Ngobe-Bugle stam, één van de laatste onafhankelijke oorspronkelijke culturen van Centraal Amerika. Als kind begonnen met het plukken van koffiebessen, heeft hij werkelijk alle stappen van het proces doorlopen en begeleid. Vandaag is hij onze gids en vertelt hij ons het verhaal van koffie, maar ook het verhaal van de veranderingen in zijn land en zijn volk.

Finca Lérida
De geschiedenis van Finca Lérida begint bij Toleff Boche Monniche. Toleff was een Noorse ingenieur, afgestudeerd aan de Royal College of Dresden in Duitsland, die meewerkte aan het ontwerp en de constructie van de noodsluizen van het Panama Kanaal.

Finca Lerida

Op zoek naar een plek met schone frisse lucht om bij te komen van zijn vierde malaria aanval en om te ontsnappen aan de hete vochtige lucht in de lage landen van Panama, kwam hij terecht in de hoge bergen van Chiriqui en ontdekte hier Finca Lerida aan de rand van de Volcan Baru. Op deze plek, tien kilometer heuvelopwaarts van Boquete, bouwde hij zijn huis, helemaal met de hand, in de stijl van het Noorse platteland én de eerste koffieplantage by gravity in Panama. Hierna ontwierp en patenteerde hij de ‘sifon’, een apparaat om goede en slechte bonen van elkaar te scheiden. Dit apparaat wordt nu wereldwijd door vele koffieplantages gebruikt. Ook nog steeds in Finca Lerida, waar Monniche’s oude fabriek nog steeds koffie produceert van voortreffelijke kwaliteit.

Programma per dag


Dag 1  – Panama City

Aankomst vanuit Amsterdam in Panama City in de late middag/avond. Overnachting in een hotel bij het vliegveld.


Dag 2  – David/Volcan

We vliegen in de ochtend naar David, vanwaar we met twee auto’s/busjes zullen verder rijden richting Volcan. We checken in bij het hostel en rijden naar de Janson Coffee Farm voor een eerste kennismaking en introductie. Sommigen kennen Calle Janson inmiddels van zijn bezoeken aan Nederland en zijn Masterclass bij ITC Academy, die hij in de zomer samen met zijn vrouw Haydee gaf. De Janson Coffee Farm ligt in de westelijke Chiriqui Hooglanden, overschaduwd door Volcan Baru, het hoogste punt in Panama.

p3-001-960x332


Dag 3  – Volcan (Janson Coffee Farm)

We zullen drie dagen op en rond de Janson Coffee Farm verblijven. Begonnen als een koeien en paardenfarm in de jaren 40 van de vorige eeuw, is de Janson Coffee Farm nu een bekende koffie farm waar drie generaties wonen en werken op de familieboerderij. De voorwaarden voor het groeien van hoge kwaliteit arabicakoffie zijn hier in Volcan uitzonderlijk goed. De plantage heeft een rijke vulkanische grond, een perfect microklimaat en ligt op ideale hoogte. Een bezoek en rondleiding aan de plantage en de fabriek, een lezing en discussie met Calle Janson en zijn broer Michael over het agrarische aspect van koffie, de productie van koffie en natuurlijk de ontwikkelingen en uitdagingen van koffie in Panama staan op het programma. We zien hoe koffie groeit en bezoeken de nursery, waar de plantjes beginnen. We krijgen uitleg over plant- en oogsttechnieken en maken een exclusieve tour door de familieplantage.

De Janson Coffee Farm wordt duurzaam gerund en behoud staat centraal bij alle delen van het proces. Zo wordt veel aandacht besteed aan microklimaat management, behoud van water en grond/land en herbebossing.

We leren over de Geisha varieteit van de arabicakoffie: Chiriqui Panama Geisha wordt gezien als één van de beste koffies ter wereld. We zien dan ook hoe de arabicakoffies, en dus ook de prijswinnende Geisha van de Janson Coffee Farm groeit, bewerkt en geroosterd wordt.

Janson Geisha Coffee Cherry's

Dat moet natuurlijk geproefd worden en daarom leren we de verschillen herkennen van de Janson Panama Specialty Arabica Coffees en hun prijswinnende Geisha Coffee: een leerzame oefening! Uiteraard kijken we ook naar Cascara.


Dag 4  – Volcan (Janson Coffee Farm en Finca Hartmann)

We zetten onze studie op de Janson Coffee Farm voort. Om Calle Janson te bedanken voor zijn tijd hebben ITC Academy en Origin Trips aangeboden om een training te geven aan zijn staf en aan de lokale boeren. Alle deelnemers aan de reis zijn zeer ervaren, dus dat moet een mooie training worden! Hoe kan ik de Janson Coffee op een mooie manier zetten, als ik geen espressomachine heb? Het thema van vandaag is dus ook Slow Coffee!

Na de lunch hebben we afgesproken met de familie Hartmann in Santa Clara. Finca Hartmann is een familiebedrijf dat is opgericht in 1940. Tot op de dag van vandaag werken alle kinderen (vier broers en één zus) in het familiebedrijf en ieder heeft zijn eigen specialiteit: op de plantage, in de productie of in het ontvangen van gasten op de boerderij. De boerderij is verdeeld in twee plantages – Ojo de Agua en Palo Verde, ook bekend als Finca Hartmann – met in totaal 85 hectare koffie en 105 hectare regenwoud en bevindt zich op de hellingen en toppen van het Talamanca gebergte, dat vanaf Santa Clara over de grens met Costa Rica loopt.

SmopuAdNa6Goxbq7oTstN_lW7pYlk04SdUqsGuguXik,81oE4dHENvVKUqBTpXQ9DzxyrMMuUNtEMVSG_f3jymE

0KfjWRyyr2ywCZi_wv9mRGeYYLY9hCJtNv2pxjf_SpM,R7TlmjcoFMZ0BwUZRVQT5k_7N1U63nNCPB7k49eDXYs

De familie Hartmann produceert voornamelijk hoge kwaliteit shade-grown koffie, die groeit onder de schaduw van de hemelhoge bomen van het oorspronkelijke regenwoud. De koffievariëteiten die we hier vinden zijn Typica, Caturra, Catuai, Bourbon, Paché, Pacamara, Margogipe en Geisha. Traditionele en ambachtelijke methoden die worden gebruikt op de boerderij zijn natural en honey coffees.

TuPHtgznyDuOb3ZZtCtwgN2dnNDAGVhgl3n_nruV-u4,ms1vkbsCvaWujWyMyVypmBFdrGL-tsl6RTICQ37EIUo

_6Kj2fNeI69L7ohT1NnQOHS5TsGBUxB_sTz_cuCDVLo,GqQuN2B5xd2yy45QrzY2oQkr2mGRXHGZAVfDMZmjzZI


Dag 5 – Volcan (Hike en bird watching)

Vandaag staat er een ‘break’ op het programma. Om een flinke wandeling te maken in de prachtige natuur, de benen te strekken en de duizenden bijzondere vogels in de wouden van Panama te ontdekken (bird watching). We bevinden ons in een hele mooie omgeving. De meren op de Janson Farm zijn de hoogstgelegen natuurlijke meren en moerassen van Panama. Onze hike brengt ons langs adembenemende vergezichten, omringd door het tropische regenwoud en geweldige flora en fauna. In Panama vinden we enkele van de allermooiste en kleurrijke vogels zoals de Blue-Crowned Motmot, Purple Gallinule, Cherry’s Tanager and de Fiery-Billed Aracari.

Na de lunch hebben we een ‘lazy afternoon at the lake’ waar we kunnen ontspannen met een kayak of een gemotoriseerd vlot. Neem je liever een duik? Het water is heerlijk! Las Lagunas is een meer- en moerasgebied gelegen op de Janson Farm. Deze meren zijn het thuis van vele bijzondere vogels, waaronder de Spinetails, de Jacanas en vele soorten valken en watervogels. De meren worden beschermd om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties ook van de bio-diversiteit kunnen genieten.

Janson's Las Lagunas

TIP: Dit is een mooi moment om bij elkaar te zitten in de zon en onze aantekeningen te vergelijken. Tijdens onze vorige reizen bleek hier veel behoefte aan. Om alles wat we gezien en gehoord hadden te bespreken. Om te checken of we het allemaal goed begrepen hadden.

In de avond rijden we naar Boquete, waar we inchecken in ons hotel voor de komende twee dagen. Boquete staat bekend als de ‘Valley of the Flowers’. Boquete is een klein stadje gelegen aan de Caldera Rivier, verstopt in de groene hooglanden van Panama, zo’n 1.200 meter boven zeeniveau.


Dag 6  – Boquete (Hacienda La Esmeralda)

In de ochtend rijden we naar Hacienda La Esmeralda, waar we de plantage van de familie Peterson zullen bezoeken.

De familie Peterson is in de wereld van de Specialty Coffee goed bekend. In 1996 ontdekten zij, op de door hen overgenomen farm, de Geisha variëteit. Hacienda La Esmeralda ligt in Boquete , op de hellingen van de Volcan Baru, aan de andere kant van de Janson Coffee Farm. De familie produceert hoge kwaliteit koffie en met name Geisha en Catuai variëteiten.

Geisha baby

Hun zeldzame Esmeralda Special Geisha heeft inmiddels vele prijzen gewonnen. We krijgen een rondleiding over de farm en uitleg over de koffies van deze bekende familie. Tijdens de oogst wordt er op de Esmeralda farm dag en nacht doorgewerkt om de rode, rijpe bessen te plukken en deze zo snel mogelijk te bewerken.

Esmeralda bessen

Na de lunch voegen we de daad bij het woord en gaan we cuppen, waarna we richting de fabriek gaan om het productieproces te bekijken.


Dag 7  – Boquete (Café Ruiz)

Café Ruiz staat vandaag op het programma. Sinds bijna honderd jaar verbouwt en bewerkt de familie Ruiz hoge kwaliteit koffie in Panama. Nu runnen broer en zus Maria en Plinio Ruiz het familiebedrijf in Boquete.

Maria en Plinio zijn zeer toegewijd in het verbouwen van traditionele koffie variëteiten in dit koele, hoog gelegen, shade-grown gebied van Boquete.

Ons bezoek wordt begeleid door twee mensen met bewonderenswaardige kennis:

Dr. Maria Ruiz en gids Carlos hebben een indrukwekkende kennis van de koffie industrie en de botanische kant van koffie. Naast een rondleiding en een cupping sessie zullen we een les volgen met Dr. Ruiz en praten over specialty coffee, onderzoek en de uitdagingen van een koffieboer: hoe moeilijk het is om te overleven in de koffieteelt als je voor kwaliteit kiest.

Café Ruiz is een prachtig voorbeeld van moderne technieken geïnspireerd door lokale tradities. Onze rondleiding neemt ons niet alleen mee door het complete proces van hoe de koffies van Ruiz worden verbouwd en verwerkt, maar ook door de hele geschiedenis van Boquete en de Ruiz-farm. We lopen over de verschillende farms, proeven de rijpe bessen en zien en voelen de bonen in verschillende stadia, en we ontmoeten de koffiebes- plukkers. Natuurlijk zullen we een cuppingsessie doen om de beroemde Geisha te proeven, maar ook meer traditionele koffies van Ruiz. We proeven verschillende variëteiten van de plant, op verschillende manieren gebrand.

Cafe Ruiz

Een koffietour bij Café Ruiz is meer dan een les over koffie. Het geeft ons ook een kijkje in het verhaal van de oorspronkelijke bewoners van deze Panamese bergvallei. Iedere farm kent zijn eigen verhaal en hier, op de farm van de familie Ruiz, horen we ook het verhaal van Carlos.

Carlos groeide op in de Panamese inheemse Ngobe-Bugle stam, één van de laatste onafhankelijke oorspronkelijke culturen van Centraal Amerika. Als kind begonnen met het plukken van koffiebessen, heeft hij werkelijk alle stappen van het proces doorlopen en begeleid. Vandaag is hij onze gids en vertelt hij ons het verhaal van koffie, maar ook het verhaal van de veranderingen in zijn land en zijn volk.

yWqZ3TqUJrf3bAKNvVKU5_IK3D2V2uEwWwc3M6aTmZA,Ck__BSWBEolzXBNauUPwAtaaqq0JYzL-z3aX16J0z-U

In de avond rijden we naar Finca Lérida, waar we twee nachten zullen verblijven. Finca Lérida heeft een klein boetiek hotel dat in de koffieplantage ligt met een spectaculair uitzicht op de omliggende tuinen, het regenwoud en de bergen.

12-fincalerida-_MG_0391


Dag 8  – Boquete (Finca Lérida)

Finca Lérida , een beeldschone familieplantage enkele kilometers buiten Boquete biedt ons vandaag een tour die ons inzicht geeft in zowel de zakelijke kant van een kleine boerderij als het proces van het maken/produceren van de koffiebes tot aan de kop.

Deel van de tour richt zich op de overgang van de plantage naar biologische en duurzame praktijken zoals composteren en een reductie van waterverbruik. De koffie tour van vandaag neemt ons mee naar de plantage en naar de geschiedenis van een van de oudste koffieplantages. We lopen over de plantage waar we een idee kunnen krijgen van de drie essentiële factoren die de kwaliteit van koffie beïnvloeden: de grond, het micro-klimaat en de specifieke genetica van de variëteit. We kijken naar de geschiedenis, afkomst, eigenschappen en geheimen van de koffieteelt.

071-FINCALERIDA--_MBP0377

 

098-FINCALERIDA--_MBP0493

In de tweede helft van onze tour zullen we kijken naar de productie: van de rijpe koffiebes tot de geroosterde boon.

De tour eindigt aan de Tasting Table waar het lange en complexe koffieproces ook eindigt. Dit is tenslotte de plek waar de boer er na een jaar werk achter komt of hij een hoge kwaliteit koffie heeft opgeleverd.

314-FINCALERIDA--_MBP9626

In de avond verblijven we op de plantage en kunnen we ontspannen. Voor wie wil: dit is de laatste kans om aantekeningen te vergelijken en vragen te stellen!

------ a 3 columnas


Dag 9 – David/Panama City

We rijden terug naar David, waar we het vliegtuig nemen naar (het domestic airport van) Panama City. Na een rit naar de international airport kan ieder voor zich bepalen hoe de laatste paar uurtjes worden besteed. Shoppen, eten of gewoon rondlopen. En dan begint de reis terug naar huis!


Het programma is onderhevig aan verandering!


 

Download hier het boekingsformulier

Text on the button

Download hier de ‘Praktische Informatie’

Text on the button

Download hier de ‘Voorbereiding op je Panama Coffee Tour’

Text on the button