Fujian Tea Tour 2013

Fujian Tea Tour 2013 (China)

Programma

Dag 1 Amsterdam – Xiamen
Vandaag vertrek je per vlucht naar Xiamen in de provincie Fujian in China.


Dag 2 Xiamen / Zhangzhou (Tian Fu Thee Museum)
In de ochtend worden wij opgehaald van het vliegveld door de chauffeur die ons naar het Tian Fu Museum zal rijden in Zhangzhou. Het Tian Fu Museum was tot voor kort het grootste theemuseum ter wereld. We zullen het museum en het omliggende park bezoeken, waar we leren over de geschiedenis van thee, de cultuur en de productie van thee. ’s Avonds rijden we terug naar Xiamen, waar we inchecken in het hotel.


Dag 3 Xiamen – Anxi
Het is slechts 1,5 uur rijden naar Anxi, één van de oorspronkelijke productiegebieden van Tie Guan Yin (Iron Goddess of Mercy) oolong thee. We bezoeken een lokale theefabriek waar we de unieke productiemethodes van Tie Guan Yin kunnen waarnemen en lopen rond op de lokale theemarkt. Uiteraard is er volop gelegenheid om te proeven! In de avond keren we terug naar het hotel in Xiamen, waar we de spullen inpakken. Morgenochtend vliegen we al voor dag en dauw naar WuyiShan.


Dag 4 Xiamen – WuyiShan
Al vroeg in de ochtend vliegen we naar WuyiShan. Wuyishan is de historische geboortegrond van veel beroemde theeën, waaronder Jin Jun Mei, Lapsang Souching en de WuYi oolong theeën, ook bekend als Rock Teas, waarvan sommige behoren tot de duurste thee ter wereld. In het Wuyishan Scenic Distric (UNESCO-beschermd gebied) zien we de oorspronkelijke Da Hong Pao (Big Red Robe) – theestruiken die op de rotswand groeien en trekken we gedurende drie uur door de bergen. Na een lunch in het natuurgebied bij een tempel (normaliter niet toegankelijk voor toeristen!), voegen we ons bij de plukkers van de familie Chen die hier eigen theetuinen bezit. We leren hoe we theeblaadjes plukken en helpen de familie met de jaarlijkse theepluk. Niet iedere plek in dit natuurgebied is toegankelijk voor bezoekers, maar we hebben de beschikking over een lokale gids uit deze streek die ons de weg kan wijzen en ons toegang verleent. Avonturiers kunnen met bamboevlotten de rivier afdrijven.


Dag 5 WuyiShan
In de ochtend zullen we een poging wagen om het oorspronkelijke en beschermde gebied van de Lapsang Souchong binnen te komen. Hier ligt het beroemde theedorp Tongmu, op 1.800 meter hoogte, dat slechts 20 families herbergt. Het dorp ligt in een militaire zone en is verboden voor toeristen. Niettemin zullen we, onder begeleiding van onze lokale gids, een poging wagen. Mochten we geen toegang krijgen, dan zal er een alternatief programma worden geboden. Na de lunch bezoeken we het platteland, waar we zullen zien hoe Rock Tea wordt geproduceerd. In de avond bezoeken we de ‘Impression Da Hong Pao’, een openlucht musical over Da Hong Pao in Wuyishan stad.


Dag 6 Zhenghe
Het stadje Zhenghe, ligt op 1,5 uur rijden van Wuyishan. We bezoeken er een grote fabriek waar we de productie van zwarte thee kunnen waarnemen. We zien de stappen in het productieproces en proeven uiteraard verschillende kwaliteiten Jin Jun Mei en Lapsang Souchong. In de kantine zullen we, samen met het personeel, de lunch nuttigen. Zhenghe is beroemd om zijn witte thee, de lievelingsthee van Keizer Zheng He, keizer tijdens de Song Dynastie, naar wie het stadje is vernoemd. We zijn laat in het seizoen voor de productie van witte thee, maar als we nog op tijd zijn om de productie van witte thee te zien, zullen we dat zeker doen! Aan het einde van de dag rijden we terug naar Wuyishan, waar we een wandeling door de stad kunnen maken of een theewinkel bezoeken voor het ontdekken van weer andere soorten en kwaliteiten thee.


Dag 7 WuyiShan
Deze ochtend bezoeken we het oude en pittoreske dorpje Xiamei. Als een belangrijk deel van de World Natural and Cultural Heritage Site in Mount Wuyi staat Xiamei Village ook op de lijst als één van China’s beroemde dorpen van historisch en cultureel belang. In de late Ming Dynastie (1368 – 1644) en de vroege Qing Dynastie (1644 – 1911) ontwikkelde Xiamei Village zich in een thee hot spot, een beginpunt van de Oude Thee Route. De Oude Thee Route liep van noord Fujian tot Moskou. Vandaag de dag is Xiamei Village vooral bekend om de landelijke woningen uit de tijd van de MIng- en Qingdynastie, in het bijzonder om het verfijnde beeldhouwwerk. In de middag vergezellen we onze gids naar Wuyi Rock Tea Village, het theedorp van de familie Chen, die we eerder al hebben bijgestaan in de theepluk. Deze familie, die meerdere prijzen op haar naam heeft staan voor haar Rock Tea (eigen theeproductie), leidt ons rond in hun fabriek(je). Ook hier zullen we volop de kans krijgen te proeven.

In de avond staat een bezoek aan de Gong Fu Cha school gepland. Hier leren we de 18 stappen van de kunst van het zetten van thee. Nadat we de les hebben afgerond, krijgen we zelf ook de kans om te oefenen.


Dag 8 WuyiShan – Xiamen
We vliegen terug naar Xiamen, waar je een laatste vrije middag en avond ter besteding hebt om cadeautjes te kopen, een theehuis te bezoeken of gewoon door de stad rond te lopen.


Dag 9 Xiamen – Amsterdam
Vandaag vertrek je per vlucht van Xiamen terug naar Amsterdam.

 

Het reisprogramma is onderhevig aan verandering.