Colombia Coffee Tour 2017

Colombia Coffee Tour 2017

(in samenwerking met The Coffee Quest: zie onderstaand een impressie in het veld)

Boekingsformulier

Download

Praktische Info

Download

Voorbereiding

Download

Colombia

Ligging
Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika, is ongeveer achtentwintig keer zo groot als Nederland en grenst aan de volgende landen: Brazilië, Ecuador, Panama, Peru en Venezuela. De kust van Colombia grenst aan de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee. Bovenop de berg ligt een van ’s werelds hooggelegen steden, de hoofdstad Bogota.

Bevolking
In Colombia wonen naar schatting 48 miljoen mensen. Het is een dunbevolkt land met 42 inwoners per vierkante kilometer. De Colombiaanse bevolking is grotendeels van gemengde afkomst. Mestiezen (gemengd bloed) vormen 68% van de bevolking. Daarnaast is 20% van Europese en 14% van Afrikaanse afkomst. Slechts 3 % van de bevolking wordt door Indianen gevormd.

Oorspronkelijk werd Colombia bewoond door een Indiaanse bevolking, maar in de 16e eeuw, tijdens de Spaanse veroveringen, is Colombia in handen van de Spanjaarden gevallen. Tot de dag van vandaag zijn de Spaanse invloeden nog goed te voelen in de hedendaagse cultuur.

Latijns- Amerika staat al bekend om een gastvrije en vriendelijke bevolking maar zeker de vrolijke en vriendelijke Colombiaanse bevolking zal je nog lang bijblijven.

Landschap
Het landschap van Colombia wordt beheerst door hoge Andestoppen. Verder is er nog een centrale hoogvlakte en laagvlakten aan de kust en in het oosten van het land. Het land bevat drie grote Andes bergketens (cordilleras), met als hoogste punt Pico Cristobal (5775 meter). Het Andesgebergte vormt het hart van het land. Hier woont het grootste deel van de bevolking. Ook bevindt zich hier het grootste deel van de koffieplantages. Daarnaast heeft Colombia een groot junglegebied, het tropisch regenwoud.

Klimaat
Colombia heeft een tropisch regenklimaat met in het oosten een savanneklimaat. In de Andes en op de hoogvlakte is het aanmerkelijk koeler.

Flora en fauna
Colombia kent een prachtige flora en fauna en het landschap hier behoort tot de meest gevarieerde van Zuid- Amerika. Mangroves en palmbomen zijn volop te vinden langs de Caribische kust. Grote delen van het land zijn met tropisch regenwoud bedekt en hier is de mooiste plantengroei te bewonderen. Rubberplanten, vanillestruiken en walnootbomen zijn een kleine greep uit de grote schat van bomen en planten die in Colombia te vinden zijn. Met een beetje geluk zie je een poema, gordeldier en verschillende soorten apen! Vroeger waren ook krokodillen volop te vinden in Colombia, maar die zijn helaas door de jacht steeds zeldzamer geworden. Slangen, condors en toekans zijn wel nog volop te vinden.

De bovenloop van de rivier de Magdalena is grotendeels begroeid door savanne, dit gebied heet Los Llanos. Ongeveer veertig procent van het land bestaat uit regenwoudgebied van de Amazone. Dit deel is het dunst bevolkte gedeelte van het land waardoor de natuur rustig zijn gang kan gaan. In dit gebied wonen wel nog indianen die nog een traditionele manier van leven hebben. Colombia is mede dankzij deze rijkdom aan flora en fauna een van de grootste bloemen-, koffie- en fruitexporteurs ter wereld.

Taal
De officiële taal is het Spaans. Daarnaast worden nog vele inheemse talen en dialecten gesproken.

Godsdienst
Voor het grootste gedeelte is de bevolking van Colombia Room-Katholiek (95%). Verder komen er kleinere protestants en joodse gemeenschappen voor.

Medellín
Medellín, de Stad van de Eeuwige Lente, is de tweede grootste stad in Colombia. Deze stad, op 1.500 meter hoogte, is de hoofdstad van het departement Antioquia in het noordwesten van Colombia en heeft een grote textielindustrie, die topkwaliteit kleding produceert die wereldwijd wordt verkocht. In 2013 bekroond tot Innovatieve Stad van het Jaar door de Wall Street Journal, huist Medellín meer dan drie miljoen mensen. Medellin wordt omringd door majestueuze bergketens en kent een bruisend centrum. De charme van de stad wordt mede bepaald door de drukke markten en de levendige straten. Medellín is ook de geboorteplaats van de meesterschilder Fernando Botero. Zijn werk is te bezichtigen in het Botero Museum.

Salento & Cocora Vallei
Een van de mooiste plaatsjes van waaruit je koffiefarms kunt bezoeken is misschien wel Salento. Salento ligt in het Colombiaanse departement Quindío.

Gelegen temidden van schitterende groene bergen, leeft dit kleine stadje van koffieproductie, forelvisserij en tegenwoordig ook steeds meer van toerisme. Door de hoge ligging kent het stadje een koel klimaat. Salento is een prachtig koloniaal stadje met goed bewaarde en felgekleurde huizen, dichtbij de Cocora Vallei. De Cocora Valllei is een vallei in de groene heuvels van de Colombiaanse Andes en is deel van het Los Nevados National Park. De Cocora Vallei is bekend als een van de enige plaatsen in de wereld waar je de Quindío waspalm in zijn natuurlijke omgeving kunt vinden. Deze palmbomen met hun enorm slanke lange stammen kunnen tot 60 meter de lucht in schieten. Leuk detail: de waspalm is het nationale symbool van Colombia en de grootste palmboom ter wereld!

Koffie in Colombia

Colombia is misschien wel het meest diverse koffieland ter wereld. Door de verschillende klimatologische regio’s van de Sierra Nevada de Santa Marta aan de Caribische kust tot aan de besneeuwde vulkanen in het midden en zuiden van het land is er bijna het hele jaar door wel ergens een koffie oogst.

De Colombiaanse koffieregio (Eje Cafetero), ook wel Coffee Triangle genoemd, is gelegen op de westelijke heuvels van de Andes en bestaat uit drie gebieden: Quindío, Risaralda, en Caldas met hun hoofdsteden Armenia, Pereira en Manizales. Meest voorkomende variëteiten zijn Castillo, Caturra, Tabi en ook wel Bourbon.

Commerciele koffieteelt in Colombia begon in Salazar de las Palmas (Norte de Santander) en werd een van Colombia’s belangrijkste exportproducten in de 20e eeuw. De belangrijkste productiedepartementen zijn Nariño, Norte de Santander, Antioquia, Valle del Cauca, Huila, Tolima, Caldas, Risaralda, Quindio and Cundinamarca.

De marketing creatie in 1958 van Juan Valdez, de boer die Colombiaanse koffie vertegenwoordigt, was een groot succes voor de branding van Colombiaanse coffee. Juan Valdez en zijn muilezel werden het symbool van Colombiaanse koffie en verschenen op koffiezakken en in marketing campagnes.

De marketing komt van de Federación National de Cafeteros (FNC), een organisatie opgericht in 1927 en uitgegroeid tot een, voor de koffiewereld, ongebruikelijk grote en bureaucratische organisatie. Niet zo gek misschien als je bedenkt dat de FNC eigendom is en gecontroleerd wordt door 500.000 koffie verbouwende leden. De FNC heeft een onderzoeksdivisie, genaamd Cenicafé, dat onderzoek doet naar verschillende variëteiten.

Colombia is ’s werelds derde koffieproducent na Brazilië en Vietnam. Naast kwantiteit vind je ook steeds meer kwaliteit: Colombia heeft een goede reputatie opgebouwd op het gebied van Single Origin koffies.

Colombiaanse koffie is vaak zoet en heeft een volle body, maar kent een enorme variëteit aan smaken, van chocolade koffies tot zoete, fruitige koffies. De bergen van Colombia zorgen voor een groot scala aan microklimaten die zorgen voor unieke kwaliteiten in de koffie. Alle koffie is Arabica (onder andere Typica en Bourbon) en bijna alle Colombiaanse koffies zijn gewassen.

Afhankelijk van de streek zijn er een of twee oogsten per jaar. Soms worden de bessen slechts van september tot december geplukt, met nog een kleinere oogst in april of mei. Andere boeren oogsten vooral van maart tot juni en dan nogmaals van oktober tot november.

Twee miljoen Colombianen danken hun inkomen aan koffie. In eerste instantie had Colombia vooral grote koffieplantages. Door de burgeroorlog en de sterke prijsdalingen van koffie verdwenen de grote plantages en werden ze opgedeeld in kleine boerderijen. In de laatste jaren is de specialty coffee industry steeds meer met kleine boeren gaan werken, waarbij ze kleine hoeveelheden opkopen en meer betalen voor de kwaliteit.

Lees ook  Exploring Origins: Colombia’s changing coffee industry van Perfect Daily Grind.

Onze partner in Colombia: The Coffee Quest / Medellin Coffee

The Coffee Quest /Medellin Coffee is een kleine onderneming, opgericht door de Nederlandse fotojournalist Ronald de Hommel. Hij werkte in Medellin als correspondent toen hij verliefd werd op de wereld van de specialty coffee. Zijn Colombiaanse bedrijf Medellin Coffee waar inmiddels vier personen werken, staat in het teken van het zoeken naar bijzondere single origin koffies die hij persoonlijk naar Nederland exporteert en daar met The Coffee Quest importeert. Het concept dat hij hanteert is een zo kort mogelijke keten om het grootst mogelijke deel van de koffieprijs bij de boer terecht te laten komen.

Hij woont sinds 2011 in Medellin met zijn (half) Colombiaanse gezin maar reist nog steeds veel om ook in andere landen mooie koffie’s te vinden.

Programma per dag


Introductie
De traditioneel belangrijkste koffieregio’s liggen in het midden van Colombia. We komen aan in Medellín, de tweede stad van Colombia, beroemd om het klimaat van de eeuwige lente. De stad van meer dan 3 miljoen inwoners ligt in een indrukwekkende vallei op zo’n 1.500 meter hoogte in de Andes.

Vanuit Medellín maken we een rondtocht door de koffiegebieden ten westen, zuiden en oosten van de stad. De reis wordt vooral gemaakt in een comfortabele kleine bus en soms worden er lokaal jeeps gehuurd voor de laatste stukken onverharde weg naar de koffiefarms, die hier finca’s worden genoemd.

Snelwegen kent deze regio van Colombia niet, dus wees voorbereid op veel steile slingerende bergweggetjes door indrukwekkende groene landschappen.


Dag 1, Donderdag 2 november – Aankomst
Aankomst op het vliegveld van Medellín in Rio Negro. Rio Negro is een buurstadje van Medellín. Medellín zelf ligt op 1.500 meter in een hele grote vallei met een heerlijk klimaat. Rio Negro is een hoogvlakte op 2.000 meter hoogte waar het overdag zo’n 25 graden wordt, maar ’s avonds afkoelt tot zo’n 13 graden. Het is een perfect klimaat voor chrysanten en deze regio is dan ook de grootste producent van chrysanten van Noord- en Zuid-Amerika. Vanaf het vliegveld is het een rit van ongeveer drie kwartier naar het hart van El Poblado, volgens velen de leukste wijk van Medellín. Het hotel ligt aan de rand van het uitgaanscentrum van de stad, met veel leuke restaurantjes, winkeltjes bars en cafés.

Het is hier heerlijk wandelen onder de acacia’s. Een aantal van de beste koffiebars zijn ook in deze wijk te vinden.


Dag 2, Vrijdag 3 november – Medellín
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de dry-mill (trilladora) van Medellín Coffee met een introductie en rondleiding door het bedrijf. Natuurlijk proeven we een aantal heerlijke koffies.

De dry-mill is pas recent opgezet door Medellín Coffee omdat het in Colombia erg moeilijk is om microlots goed te laten millen. Medellín Coffee levert deze service nu ook aan boeren die zelf hun koffie willen exporteren. Het idee hierachter is om direct trade zo veel mogelijk te stimuleren.

In de middag ontdekken we koffiebarretjes in de wijk Poblado, waaronder ook een van de beste koffiebars van de stad met uitzicht over het drukke plein vol beelden van de beroemde kunstenaar Botero.

We eindigen de dag met een tocht met de metro door de hele vallei, over de volkswijken van de stad, met als letterlijk hoogtepunt een kabelbaan die deel uitmaakt van het metronetwerk,.

In de avond diner in Parque Lleras, het kloppend hart van Poblado, op loopafstand van het hotel.


Dag 3, Zaterdag 4 november – Titiribí
Bezoek aan de kleine koffiefinca Cocondo in Titiribí (1.450-1.600 meter hoog), mooi gelegen op een steile helling, twee uur vanaf Medellín. Dit is de enige finca in heel Antioquia (grote deelstaat van Colombia) die biologisch gecertificeerde koffie produceert. En het is ook meteen een van de meest boeiende producenten in Colombia. Boer Luis Emilio doet alles zo natuurlijk mogelijk. Hij is tevens een echte verteller!

We maken een prachtige wandeling over de plantage. De plantage van Luis Emilio ziet er meer uit als een tropisch bos of park, vol tropische bloemen en ook nog wat koffie onder de bomen en bananenplanten. Hij produceert zijn eigen biogas, heeft zijn eigen waterbron, een opvang centrum voor vogels en geweldig uitzicht over de tweede rivier van Colombia, de Cauca. We lunchen op de boerderij met zelf meegebrachte kip en vers fruitsap.

Colombia produceert traditioneel alleen gewassen koffie. De laatste paar jaar wordt hier en daar geëxperimenteerd door enkele boeren met honey en natural koffie, vooralsnog niet met heel veel succes. Boer Luis Emilio slaagt er wel in en maakt bijvoorbeeld een geweldige natural koffie. We krijgen het volledige proces te zien vandaag. Daarnaast produceert hij ook cascara.

In de avond rijden we door naar Ciudad Bolivar, het hart van de koffieregio van Antioquia.


Dag 4, Zondag 5 november – Concordia
Vandaag bezoeken we finca La Paz in Concordia (17 hectare, 1.750 meter hoog). Deze bijzondere koffieplantage wordt gerund door Dona Luz en haar drie dochters. De opbrengst van de plantage is bedoeld voor de universitaire opleiding van alle drie de dochters. Medellin Coffee werkt al een aantal jaar samen met deze plantage en heeft ook geholpen met het bouwen van droogbedden om de kwaliteit van de koffie beter te kunnen garanderen. Ronald de Hommel van Coffee Quest/Medellin Coffee vertelt er hier meer over!

Dit stadje ligt op bijna 2.000 meter hoogte in een spectaculaire kom in de bergen.

We bezoeken hier ook een opkoopcentrum van de lokale coöperatie waar we 
kunnen deelnemen aan een cupping. Concordia ligt ongeveer een uur van Ciudad Bolivar waar we ‘s avonds weer zullen overnachten.


Dag 5, Maandag 6 november – Salgar
In de ochtend bezoeken we één van de grootste fincas in de regio: Terron in Salgar, ongeveer een uur rijden vanaf het hotel. Hier krijgen we een rondleiding om te zien hoe een grote industriële, commerciele koffieplantage werkt. Samen met een agronoom gaan we dieper in op de technische aspecten van de koffieplantage.
 Lunch op de plantage.

In de middag kun je ervoor kiezen wat te ontspannen bij de plantage of we kunnen wat dieper in gaan op eventuele vragen die we hebben.


Dag 6, Dinsdag 7 november – Risaralda
We maken een reis van zo’n vijf uur naar Belen de Umbria in Risaralda.
We passeren een aantal spectaculaire passen, dus houd de camera’s gereed! Lunch met konijn in Indiase curry in het beste plattelandsrestaurant van Colombia vlak bij het centrale plein van dit typische koffiestadje vol kleurrijke jeeps.

In de middag bezoeken we finca El Placer van boer Alejandro Corrales, de representant voor alle koffieboeren in de koffiefederatie van dit departement.

Boer Alejandro Corrales neemt ons ook mee naar een lokale associatie van koffievrouwen.

Overnachting bij Pereira, een uur rijden van Belen de Umbria.


Dag 7, Woensdag 8 november – Wetenschappelijk instituut en decaf fabriek
In de ochtend brengen we een bezoek aan Cenicafé, het wetenschappelijk onderzoeksinstituut van de Colombiaanse koffiefederatie. Hier wordt veel onderzoek gedaan naar resistente varieteiten om een nieuwe epidemie van de koffieroest in de toekomst te voorkomen.

In de middag bezoeken we een fabriek voor het decafeïneren van koffie en het maken van instantkoffie. In de avond rijden we door naar Salento, een van de mooiste en meest toeristische koffiestadjes van Colombia.


Dag 8, Donderdag 9 november – bio finca, koffiebessen plukken en Salento
Vandaag bezoeken we, via hobbelige bergweggetjes en langs een verblindend mooie route, een alternatieve biologische finca. Tabanoc, wat seeds of love betekent, is een alternatief familieproject voortgekomen uit de wens  om in harmonie te leven met de natuur en de mens. Leven in harmonie met de natuur houdt daarom ook in dat wegen gezocht worden om koffie te verbouwen als onderdeel van die harmonie in plaats van het als een handelsgewas voor pure winst te zien. Bij deze finca, gelegen in het bos, kan geholpen worden met plukken van koffie gecombineerd met een meditatieve sessie.

De eigenaren van deze finca zijn een Nederlandse vrouw met haar Colombiaanse man.

Kijk hier voor een korte impressie van Tabanoc.

In de middag vrij om Salento, een van de mooiste koloniale stadjes van Colombia, te verkennen.


Dag 9, Vrijdag 10 november – Cupping sessie Medellin Coffee
Vandaag maken we de lange rit terug naar Medellín (vijf uur).

In de middag hebben we een cupping in het laboratorium van Medellin Coffee met ook verschillende samples van de koffies van de plantages die we bezocht hebben. Het is vandaag ook mogelijk, mocht je geïnteresseerd zijn, om koffie te reserveren. Er is dan ook voldoende tijd voor evaluatie en vragen.


Dag 10, Zaterdag 11 november – El Peñol
Vanuit Medellin maken we een dagtip naar het kleine Finca Rubiales (6 hectare, 2.000 meter hoog) in de buurt van El Peñol waar koffieboer Santiago Mejia met ‘state of the art’ technieken experimenteert om een zo goed mogelijke koffie te produceren. Santiago Meija heeft deze prachtige finca na zijn pensioen opgericht uit pure passie voor koffie. Omdat hij voor zijn inkomen niet afhankelijk is van zijn project, kan hij zich puur op de kwaliteit richten en heeft hij de ruimte om te experimenteren met plukmethodes en bewerkingsmethodes. De spectaculaire plantage ligt in een kom in het glooiende landschap op 2.000 meter hoogte.

In de middag maken we een excursie naar het stuwmeer aan de rand van El Peñol. Daar beklimmen we een enorm steile rots, waarna we een schitterend uitzicht over de hele regio hebben.

Vervolgens rijden we terug naar Medellín voor een afscheid-diner.


Dag 11, Zondag 12 november – Amsterdam

Terugvlucht naar Amsterdam (aankomst Amsterdam op maandag 13 november)


Het reisprogramma is onderhevig aan verandering.


 

Reissom en data

Reis
Colombia

Data
2 november tot en met 12 november 2017 (inclusief internationale vluchten: 2 november tot en met 13 november)

Heenvlucht Amsterdam – Medellin (vliegveld José Maria Cordoba)
2 november

Aankomst Medellin
2 november

Terugvlucht Medellin – Amsterdam
12 november

Aankomst Amsterdam
13 november

Reissom op basis van tweepersoonskamer
€ 2.197,00

Toeslag eenpersoonskamer
€ 130,00

Inclusief
Vervoer ter plaatse (busje, jeeps, chauffeur, metro, taxi’s), overnachtingen (eenvoudige accommodatie, soms met zwembad), alle maaltijden (met uitzondering van eventuele maaltijden op vliegvelden), water, thee, koffie en frisdrank bij de maaltijden, reisleiding, lokale gidsen, entrees, excursies en fooien.

Extra: gids met het programma, informatie over Colombia, informatie over de locaties die we aandoen, informatie over Colombia koffie en kaarten van het gebied.

Exclusief
Internationaal vliegticket van en naar Colombia, vaccinaties, verzekeringen (reisverzekering verplicht!), alcoholische drankjes en sapjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard.

Aantal deelnemers
minimum: 6 / maximum: 14